4.7 C
Turcoaia
joi, 5 decembrie 2024

Hari Bucur-Marcu : Curtea Constituțională a României continuă să încalce flagrant legea electorală, în favoarea unor partide politice aflate la guvernare

Must read

Câteva termene legale, adică prevăzute ca obligatorii în Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României – Republicată:
1. Cel mai târziu miercuri 27 noiembrie, dimineața, Biroul Electoral Central ar fi trebuit să primeacă, sub pază înarmată, toate documentele privind rezultatul alegerilor de duminică, 24 noiembrie.
2. Cel mai târziu joi 28 noiembrie, dimineața, Curtea Constituțională a României trebuia să primească, sub pază înarmată, toate documentele privind rezultatul alegerilor de duminică, 24 noiembrie.
3. Cel mai târziu vineri 29 noiembrie, dimineața, Curtea Constituțională a României trebuia să confirme numărul de voturi obținute de primii doi candidați la alegerile prezidențiale, în primul tur, prin “aducerea la cunoştinţa publică a prenumelui şi numelui celor 2 candidaţi care vor participa la cel de-al doilea tur de scrutin şi a zilei votării“, zi stabilită prin lege la două săptămâni de la primul tur de scrutin.
4. Și ar mai fi un termen. Conform aceleiași Legi 370/2004, republicată, soluţionarea cererii de anulare a alegerilor de către Curtea Constituţională se face până la data prevăzută de lege pentru aducerea la cunoştinţa publică a rezultatului alegerilor, adică până vineri, 29 noiembrie, dimineața.
Legea nu prevede nicio situație în care aceste termene ar putea fi modificate și desigur că nici de cine ar putea fi ele modificate.
Cu toate astea, după expirarea termenului de comunicare către public a confirmării rezultatelor alegerilor de duminică, 24 noiembrie, Curtea Constituțională a României comunică un comunicat de presă, în care anunță publicul că a amânat pentru luni, 2 decembrie, ceea ce trebuia să facă vineri, 29 noiembrie, la prima oră de program.
Dacă asta nu este o încălcare flagrantă a Legii 370/2004, lege electorală, adică dacă asta nu este o ingerință grosolană și penală în procesul electoral pentru alegerea Parlamentului României, care are zi de vot duminică 1 decembrie, în favoarea unor partide politice și dacă nu se întâmplă nimic la nivelul autorităților publice obligate să asigure respectarea legii, atunci nu mai este nimic de zis.
Puteți să vă luați țara înapoi, că mie nici că îmi pasă.
_____________________________
Las aici și textele din legea de referință:
ART. 50
(3) Procesul-verbal prevăzut la alin. (1), împreună cu procesele-verbale primite de la birourile electorale ale secţiilor de votare, precum şi cu toate contestaţiile şi întâmpinările primite de competenţa Biroului Electoral Central, formând un dosar sigilat, ştampilat şi semnat de membrii biroului electoral judeţean, ai biroului electoral al sectorului municipiului Bucureşti sau ai biroului electoral pentru secţiile de votare din străinătate, însoţite de ştampila biroului electoral respectiv se înaintează cu pază înarmată la Biroul Electoral Central, în cel mult 48 de ore de la primirea ultimului proces-verbal de la birourile electorale ale secţiilor de votare.
ART. 51
(3) Procesul-verbal, pentru fiecare tur de scrutin, împreună cu procesele-verbale de constatare şi centralizare a rezultatelor votării întocmite de birourile electorale judeţene, birourile electorale
ale sectoarelor municipiului Bucureşti, biroul electoral pentru secţiile de votare din străinătate şi birourile electorale ale secţiilor de votare, primite potrivit art. 50 alin. (3), se înaintează cu pază
înarmată la Curtea Constituţională, în termen de 24 de ore de la înregistrarea ultimului dosar.
ART. 52
(3) Soluţionarea cererii (de anulare a alegerilor) de către Curtea Constituţională se face până la data prevăzută de lege pentru aducerea la cunoştinţa publică a rezultatului alegerilor.
ART. 54
(2) În al doilea tur de scrutin participă primii 2 candidaţi care au obţinut cel mai mare număr de voturi, valabil exprimate pe întreaga ţară la primul tur. Confirmarea acestui număr se face de Curtea Constituţională în termen de 24 de ore de la primirea proceselor-verbale prevăzute la art. 51 alin. (3), prin aducerea la cunoştinţa publică a prenumelui şi numelui celor 2 candidaţi care vor participa la cel de-al doilea tur de scrutin şi a zilei votării stabilite potrivit alin. (1).
- Advertisement -spot_img

More articles

Lasă un răspuns

- Advertisement -spot_img

Latest article

Descoperă mai multe la Turcoaia | Tulcea

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura