Știri >> Evenimente
august 2012
Lansare de carte

Domnul prof. Velea Vasile continuă seria lucrărilor monografice dedicate comunei Turcoaia. Citește mai mult

iunie 2010
Festivalul de muzică folclorică "Troesmis"

Cea de-a IV-a ediţie a Festivalului interjudeţean de interpretare a cântecului popular românesc pentru copii şi tineret "Troesmis"... Citește...

octombrie 2010
Melodii de joc pentru orice petrecere - Marius Iordan

Este un album de muzică ce conţine melodii de/pentru dans populare,originare/tradiţionale din comuna Turcoaia. Citește...

2009
Lansarea lucrării "Istoria Cetății Troesmis. Culegere de documente"

"Menționăm că am prezentat documentele în forma lor originală...." (Velea Vasile). Citește...

iulie 2006
Sărbătorirea a 125 de ani de la înființarea Școlii Turcoaia

La împlinirea a 125 de ani de existență, Școala și-a așteptat fiii. Citește...

noiembrie 2004
Lansarea celui de-al doilea volum "Monografia comunei Turcoaia"

"Citind volumul de față cunoaștem mai bine trecutul localității" (Velea Vasile). Citește ..

2003
Apariția primului volum "Monografia comunei Turcoaia, județul Tulcea"

"Timpul e un sentiment, mai ales dacă el se racordează la cel istoric". (Velea Vasile) Citește....

Monografia comunei Turcoaia, 2004 - vol. 2
image

Volumul de față se vrea o completare la "Monografia comunei Turcoaia" și el este structurat pe următoarele puncte:

- însemnări pertinente despre vechea cetate romană Troesmis care se află pe teritoriul comunei Turcoaia, pentru a atrage atenția că Turcoaia este un punct turistic,

- însemnări despre istoria localității la intervale diferite de timp,

- partea cea mai consistentă, - Turcoaia în oglinda presei - cuprinde articole despre Turcoaia timp de 125 de ani, în care descoperim informații la zi despre starea economică, politică, socială, morală, culturală, educativă a localității.

Spre surprinderea noastră, Turcoaia a pătruns în literatură grație a doi creatori autohtoni care au creat opere literare a căror acțiuni se petrec pe aceste meleaguri.

Lucrarea mai cuprinde figuri de învățători care au slujit școala, chipuri reprezentative dintre fiii satului, precum și documente de valoare ce vorbesc despre Turcoaia, descoperite de noi în arhive.
Citind volumul de față cunoaștem mai bine trecutul localității, pentru că după spusele lui B.P. Hașdeu "trecutul e ușa viitorului".

(Autorul, Prefață la Monografia comunei Turcoaia, județul Tulcea. Turcoaia - arc peste timp, completări monografice, 2004)

Turcoaia în literatură

Ernesto Mihăilescu - Uriaşul câmpiei, roman:

"Îl chema Mihai Bulete, dar lumea nu-i mai ştia numele. Sta neclintit în vârful muntelui şi păzea câmpia de atâta vreme, încât oamenilor li se părea natural, când venea vorba despre el, să-i spună Meragiul, siguri că nimeni nu-l va lua drept altul, iar când i se adresau direct, cu o pricină oarecare, cu o vorbă de salut ori numai pentru a speria liniştea şi pustiul nopţii, îl strigau scurt: Ai. Cuvântul acesta, Ai, nici nu le semăna a nume, era o alcătuire de două sunete, simplă şi elementară, aşa cum ar spune un nou născut da, uşoară ca gândul, însă ca fulgerul biruia spaţiul iute şi sigur."


Mihai Caranfil - Băiatul care a trecut războiul înot, roman:

"Dragă cititorule, dacă nu-ți plac întinderile de apă și vapoarele, dacă Dunărea visătoarea și împrejurimile ei fermecate nu te-au prins măcar o dată în vraja lor mătăsoasă, dacă la vederea marilor întinderi de apă nu simți decât spaima adâncurilor și nicidecum chemarea hârjoanei cu valurile, dacă apusul și răsăritul soarelui în deltă te lasă cu totul indiferent și dacă, în fine nu crezi că ar fi o mare bucurie să pornești cu barca printre sălcii în căutarea puilor de lișiță, închide de pe acum coperțile acestei cărți. Nu le închide, totuși, dacă te interesează, dacă vrei să știi măcar cât de puține lucruri despre peripețiile unui băiat care a trecut - da, de ce nu s-ar putea spune și astfel? - care a trecut războiul înot. Mi-e greu, mi-e foarte greu să explic acum cum vine asta, nici n-aș putea s-o fac în câteva cuvinte, așa încât a fost nevoie să aștern pe hârtie toate istorisirile ce vor urma."