Știri >> Evenimente
august 2012
Lansare de carte

Domnul prof. Velea Vasile continuă seria lucrărilor monografice dedicate comunei Turcoaia. Citește mai mult

iunie 2010
Festivalul de muzică folclorică "Troesmis"

Cea de-a IV-a ediţie a Festivalului interjudeţean de interpretare a cântecului popular românesc pentru copii şi tineret "Troesmis"... Citește...

octombrie 2010
Melodii de joc pentru orice petrecere - Marius Iordan

Este un album de muzică ce conţine melodii de/pentru dans populare,originare/tradiţionale din comuna Turcoaia. Citește...

2009
Lansarea lucrării "Istoria Cetății Troesmis. Culegere de documente"

"Menționăm că am prezentat documentele în forma lor originală...." (Velea Vasile). Citește...

iulie 2006
Sărbătorirea a 125 de ani de la înființarea Școlii Turcoaia

La împlinirea a 125 de ani de existență, Școala și-a așteptat fiii. Citește...

noiembrie 2004
Lansarea celui de-al doilea volum "Monografia comunei Turcoaia"

"Citind volumul de față cunoaștem mai bine trecutul localității" (Velea Vasile). Citește ..

2003
Apariția primului volum "Monografia comunei Turcoaia, județul Tulcea"

"Timpul e un sentiment, mai ales dacă el se racordează la cel istoric". (Velea Vasile) Citește....

Monografia comunei Turcoaia, 2003 - vol. 1
image

"Timpul e un sentiment, mai ales dacă el se racordează la cel istoric. Acest sentiment face pe oricine să gândească la ce a fost, la ce este și la ce va fi. Așa e și cu satul în care te-ai născut. Cu trecerea anilor gândești și te întrebi, în mod firesc, cum a fost satul de-a lungul timpului. Întrebarea începe să te frământe, timpul te presează, dorul de cunoaștere te sufocă. Credem că nu este nimeni care să nu se fi gândit, măcar o dată în viață, la trecutul satului său, la istoria lui scrisă și nescrisă. Gândul te cuprinde, te tulbură și atunci intri în luptă cu timpul trecut pentru a-l cunoaște.
Animați și noi de dorul cunoașterii timpului istoriei, în speță, a trecutului comunei Turcoaia, cu migală și răbdare, am trecut să întocmim monografia comunei pentru a-i arăta trecutul și prezentul.
Monografia de față este o încercare modestă și am urmărit istoria localității Turcoaia, de la originile ei cele mai vechi ce se pierd în negura istoriei, până în zilele noastre și ea, nici pe departe, nu vrea și nici nu poate fi exhaustivă. Oricând i se pot aduce adăugiri, însă noi am întocmit-o din dragoste și recunoștință pentru străbunii noștri, care au trăit pe aceste meleaguri, aici unde muncim și trăim și cu stăruinţă am urmat calea descoperirii adevărului istoric. Munca de documentare a fost destul de anevoioasă, iar cercetarea documentelor din arhivă și din biblioteci le-am tratat prin prisma istorică.
Pe parcursul lucrării am subliniat ideea de permanență și continuitate a românilor în Dobrogea, această parte de țară care a avut un destin istoric deosebit față de celelalte provincii românești.
În documentarea noastră am consultat fondurile Bibliotecii Academiei Române; Arhivele Statului București; Arhivele Statului, filiala Tulcea; Biblioteca Județeană Tulcea; biblioteca Casei Corpului Didactic Tulcea și arhiva Școlii Turcoaia.

Lucrarea mai cuprinde figuri de învățători care au slujit școala, chipuri reprezentative dintre fiii satului, precum și documente de valoare ce vorbesc despre Turcoaia, descoperite de noi în arhive.
Citind volumul de față cunoaștem mai bine trecutul localității, pentru că după spusele lui B.P. Hașdeu "trecutul e ușa viitorului".

(Autorul, Prefață la Monografia comunei Turcoaia, județul Tulcea. 2003)


 


1929 - cariera Fântâna lui Manole. Grup de muncitori cioplitori