Știri >> Evenimente
august 2012
Lansare de carte

Domnul prof. Velea Vasile continuă seria lucrărilor monografice dedicate comunei Turcoaia. Citește mai mult

iunie 2010
Festivalul de muzică folclorică "Troesmis"

Cea de-a IV-a ediţie a Festivalului interjudeţean de interpretare a cântecului popular românesc pentru copii şi tineret "Troesmis"... Citește...

octombrie 2010
Melodii de joc pentru orice petrecere - Marius Iordan

Este un album de muzică ce conţine melodii de/pentru dans populare,originare/tradiţionale din comuna Turcoaia. Citește...

2009
Lansarea lucrării "Istoria Cetății Troesmis. Culegere de documente"

"Menționăm că am prezentat documentele în forma lor originală...." (Velea Vasile). Citește...

iulie 2006
Sărbătorirea a 125 de ani de la înființarea Școlii Turcoaia

La împlinirea a 125 de ani de existență, Școala și-a așteptat fiii. Citește...

noiembrie 2004
Lansarea celui de-al doilea volum "Monografia comunei Turcoaia"

"Citind volumul de față cunoaștem mai bine trecutul localității" (Velea Vasile). Citește ..

2003
Apariția primului volum "Monografia comunei Turcoaia, județul Tulcea"

"Timpul e un sentiment, mai ales dacă el se racordează la cel istoric". (Velea Vasile) Citește....

Aniversarea a 125 de ani de la înfințarera Școlii Turcoaia
image

În 2006 a avut loc cea mai mare manifestare culturală din ultimii ani - 125 de ani de la înființarea școlii, la data de 29 iulie. Manifestarea jubiliară a fost organizată de colectivul didactic în colaborare cu Căminul Cultural cu sprijinul Consiliului Local și al Primăriei Turcoaia. Pregătirile au început cu mult înainte.
La data de 11 iunie 2005 Consiliul Local Turcoaia prin Hotărârea nr. 41 atribuie Școlii Turcoaia denumirea de "Dobre Vlădescu" conform "Expunerii de motive ca Școala cu clasele I - VIII din comuna Turcoaia, județul Tulcea să poarte numele învățătorului Dobre Vlădescu".
Învățătorul Dobre Vlădescu a contribuit substanțial la consolidarea învățământului în comuna Turcoaia și a dăscălit timp de 24 de ani în perioada 1907 - 1931, când a fost și directorul școlii, într-o perioadă destul de grea.
S-a implicat major în viața satului înființând și conducând Banca Populară "Carol I", ajutând pe țărani cu bani pentru practicarea agriculturii.
Meritul învățătorului Dobre Vlădescu, adevărat apostol al neamului românesc, a fost înfăptuirea reformelor în învățământ preconizată de Spiru Haret. A fost un învățător de o înaltă ținută intelectuală, a depus pasiune în profesia aleasă, a fost un exemplu.
Învățătorul Dobre Vlădescu a creat modele și valori demne de urmat. În primul rând a început cu fiii săi, care au urmat exemplul tatălui său și au ajuns intelectuali de nădejde ai țării: Stela Vlădescu - învățătoare, Aurelian Vlădescu - doctor în științe naturale, Traian Vlădescu - jurist, Elena Vlădescu - profesor, Virgil Vlădescu - inginer agronom.
Dar cel mai mare merit al învățătorului Dobre Vlădescu prin munca depusă a fost acela că a reușit să formeze primii intelectuali ai satului proveniți dintre fiii satului și anume: Dumitru Necula, Anton Crișcov - învățători, Cănănău C. Nicolae - preot cu studii teologice, Roman Dante - economist, Anca Bănișor - pictor, membră a Uniunii Artiștilor Plastici, la care se adaugă și fiii săi.
În baza Memoriului justificativ privind acordarea titlului de "Cetățean de onoare" al comunei Turcoaia, prezentat de prof. Vasile Velea, aprobat de Comisia de Învățământ și Cultură, Consiliul Local în ședința din 29 martie 2005 a aprobat ca următorii catățeni să li se acorde titlul de "Cetățean de onoare" al comunei Turcoaia cu prilejul împlinirii a 125 de ani de la înființarea școlii conform H.C.I. nr. 20 din 29.03.2005: 1. prof. Șerbănescu-Bănișor Anca - pictor; 2. medic Toncescu Vasile; 3. prof. Velea Vasile; 4. prof. Crăciun Radu; 5. prof. Mihăilescu Ernesto - scriitor și publicist; 6. ing. Velea Doru - cercetător; 7. prof. univ. dr. Nistor-Popescu Manoela; 8. prof. Lepădatu Victor; 9. prof. Albotă Mihai; 10. prof. Prunaru-Damian Fănica; 11. prof. univ. dr. ing. Cănănău Nicolaie; 12. ing. Tornea Gheorghe.

 

 

 

 

 

 

Festivitățile prilejuite de cea de-a 125 de ani de la înființarea școlii - 19 iulie 2006 - s-au desfășurat în curtea școlii. Au participat părinți, elevi, invitați, fii ai satului în număr de 300.

Prezidiul care a condus festivitățile prilejuite de cea de a 125-a aniversare de la înființarea școlii a fost compus din: ing. Tornea Gheorghe, primarul comunei Turcoaia la acel moment, prof. Crăciun Radu, directorul școlii, prof. Vasile Velea, prof. Mironov Alexandru, secretarul Comitetului Român pentru UNESCO, București, prof. Albotă Mihai, fost inspector general al I.Ș.J. Tulcea, prof. Pircă-Dardu Constantin, Segarcea, jud. Dolj, prof. Lepădatu Victor, Măcin.


Urmăriți acum filmul realizat cu ocazia acestui eveniment. Filmul a fost realizat de Tulcea - Media Studio. Producător: ing. Tornea Gheorghe.