Biserica "Sf. Nicolae"
Biserica TurcoaiaCumințenia, statornicia, omenia, evlavia creștină, mila, iertarea, mulțumirea, speranța, bucuria, trăirea în sânul familiei, acestea sunt virtuțile oamenilor locului. Turcoieni cu sufletul în palmă care cresc și se adaugă la izvoarele liniștii.

Biserica din localitatea Turcoaia poartă hramul Sfântului Nicolae. În momentul actual activează ca preoți: Ardeleanu Tomiță și Protopopescu Marius.

Preotul Tomiță Ardeleanu din 1982 păstorește la Biserica din Turcoaia. Absolvent al Seminarului Teologic din Buzău, s-a dovedit un destoinic gospodar luptând pentru consolidarea bisericii căreia i-au fost aduse îmbunătățiri și din acest motiv sfântul lăcaș poate fi considerat un monumet de arhitectură. Preotul Tomiță Ardeleanu, cu tact a știut să atragă cât mai mulți oameni spre credința ortodoxă, numărul credincioșilor fiind tot mai mare an de an, mai ales după 1989 când oamenii și-au îndrepat fața către Dumnezeu. Daniile făcute de cetățeni, ajutorul lor material, au făcut ca biserica să fie tot mai frumoasă, să se impună cu semeție în centrul comunei.

 

Scurt istoric al bisericii

În 1864 se construiește un lăcaș de cult, din chirpici, cu hramul sfântului Nicolae, iar în  1898 încep lucrările la actuala biserică. Meșterul, un anume Velea, infirm, a înălțat biserica din centrul comunei cu pricepere pe temelie de piatră, cu ziduri groase din cărămidă, o construcție rezistentă la pușcările de la carieră și la cutremurele care au încercat-o în timp. Biserica are formă de cruce și este construită în binecunoscutul stil bizantin, cu două turle.

Iconografia bisericii